Život s CHOPN: Tipy, aktivity a léčba

Život s CHOPN: Tipy, aktivity a léčba

Chronické obstrukční plicní onemocnění je plicní stav, který ovlivňuje schopnost člověka dýchat.

Příznaky chronického obstrukčního plicního onemocnění (COPD), které zahrnují dušnost, sípání a chronický kašel, mohou každodenní úkoly náročnější. Osoba s touto nemocí má obvykle emfyzém i chronickou bronchitidu. Tyto podmínky mají za následek menší proudění vzduchu dovnitř a ven z plic. Jíst, oblékání a provádění úkolů v domácnosti může být obtížné zvládnout, když má člověk potíže s dýcháním. Jejich oblíbené aktivity.

Tento článek pojednává o změnách tipů a životního stylu, které mohou lidem pomoci žít s CHOPN. Ohromující, existují způsoby, jak usnadnit a příjemnější každodenní život.

Lidé s CHOPN by se měli vyhnout vdechování kouře a v případě potřeby přestat kouřit. Snížení expozice chemickým dráždivým látkám a znečištění může také pomoci lidem zvládnout příznaky CHOPN.

Stres, úzkost a spěch mohou vést k větší dušnosti nebo sípání. Provádění činností pomalu a umožnění více času na dokončení úkolů to může pomoci. Poskytovat podporu a soucit. To může omezit obavy pro lidi s podmínkou a umožnit ostatním možnost pomoci v případě potřeby.

S novou diagnózou CHOPN mohou být příznaky matoucí nebo dokonce děsivé. Být otevřený s lékaři a členy týmu zdravotnického týmu o příznacích a výzvách pomáhá lidem pracovat skrze ně, naučit se nejlepší způsoby, jak zůstat zdravý, a stále se účastnit životních aktivit.

CHOPN a lékařské schůzky

Lidé žijící s CHOPN budou muset se svým lékařem zúčastnit pravidelné schůzky a zvyknout si na nové ošetření. Vývoj jedinečného plánu léčby je nezbytný pro dobře žít s CHOPN. Léčba může zahrnovat léky, kyslíkovou terapii, plicní rehabilitaci, změny životního stylu a vzdělávání o CHOPD.. Tito odborníci hrají důležitou roli při pomoci osobě s CHOPN pobyt co nejzdravější.

Mnoho pacientů má také pravidelné plicní rehabilitační schůzky. Toto je forma rehabilitace, jejímž cílem je stabilizovat nebo zvrátit fyzické nebo psychosociální účinky CHOPN. zdravá strava, která pomáhá s jejich stavem. To může pomoci člověku dosáhnout a udržovat mírnou hmotnost a poskytnout tělu vitamíny a minerály nezbytné pro optimální funkci. Funkce plic a snižování rizika CHOPN. Obecně by se lidé s CHOPD měli zaměřit na zdravé celé potraviny, včetně:

  • Ovoce a zelenina: Čerstvé a zmrazené jsou ideální, ale konzervované ovoce a zelenina jsou také v pořádku, pokud nemají cukr, sůl , nebo přísady. Celozrnná hnědá rýže a ovesné vločky na oceli jsou oblíbené volby celozrn. Pokud je přebytečný plyn problém, může je třeba je snižovat nebo eliminovat. Systém.

Mnoho lidí s COPD obdrží pokyny pro stravu od svého zdravotnického týmu. Po zdravé stravě může silně ovlivnit to, jak se člověk cítí, a pomáhá jim vyhýbat se plicním infekcím a jiným komplikacím. Zůstat aktivní s CHOPN může být zpočátku obtížné, ale stojí za to námahu..

Mnoho lidí s CHOPN se může vyhnout cvičení, protože se bojí https://recenzeproduktu.top/dietonus/, že budou mít dech nebo prostě nemají energii. Pokud osoba cvičí méně, může jejich funkční schopnost klesnout. V průběhu času se mohou stát, že vůbec nemohou dělat mnoho aktivity.

Ačkoli cvičení nemůže zvrátit CHOPN, může to pomoci, aby zůstala nezávislá a zdravá co nejdéle.

mysl a cvičení těla mohou také pomoci lidem žijícím s CHOPN snižovat příznaky úzkosti a deprese, pokud jsou přítomny. To může pomoci uvolnit tělo a umožnit plicům přijímat více kyslíku. Tato cvičení pomáhají zmírnit okamžité příznaky CHOPN. Mohou také zvýšit celkovou funkci plic.

Dýchací cvičení jsou cenným nástrojem pro ty s CHOPN. Mohou pomoci člověku zůstat aktivní a zapojit se do každodenního života. Specialista na plicní rehabilitaci může prokázat, jak provádět tato cvičení.

Zde se dozvíte více o dýchacích cvičeních. co nejvíce je zdravé a mělo by se vyhýbat nemoci:

  • Praní rukou často mýdlem a vodou, zejména před jídlem a dotykem obličeje a po použití koupelny
  • Očkování proti Covid-19, chřipce, pneumonii a pertussis, také známým jako černý kašel
  • Vyhýbání se kontaktu s lidmi, kteří jsou nemocní
  • Získat dostatečný spánek a pít hodně vody a pít hodně vody

Být na paměti nemoci a bakterie může pomoci vyhnout se infekcím plic, což může být vážné.

Další rady ohledně prevence a léčby Covid-19, navštivte naše koronavirové centrum.

Shrnutí

COPD je chronický stav, který může výrazně ovlivnit kvalitu života člověka. Se správným léčbou a úpravou životního stylu však člověk může často zvládnout své příznaky a naučit se žít s jejich stavem. Osoba spravuje svůj život s CHOPD. Lékařské zprávy dnes mají přísné pokyny pro zdroje a čerpá pouze z recenzovaných studií, akademických výzkumných institucí a lékařských časopisů a asociací. Vyhýbáme se používání terciárních odkazů. V každém článku propojujeme primární zdroje – včetně studií, vědeckých odkazů a statistik – a také je uveďte v sekci zdrojů v dolní části našich článků. Další informace o tom, jak zajistíme, že náš obsah je přesný a aktuální, se můžete dozvědět čtením naší redakční zásady .

Contents