Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/silverbola.news/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Какво да знаете за лазерна операция на очите

Какво да знаете за лазерна операция на очите

лазерна операция на очите, която някои хора наричат ​​операция на LASIK, може да коригира няколко условия на зрението. Въпреки това, има потенциални странични ефекти, докато не всеки може да има процедурата. Операцията също може да бъде скъпа, в зависимост от това къде живее човек.

Окото има външен слой, наречен роговица. Роговиците на някои хора могат да претърпят промени във формата си, което води до проблеми с зрението, като астигматизъм и късогледство. Лазерната операция на очите е медицинска процедура, която преобразува този слой.

Точно как лазерната операция на очите преобразува роговицата зависи от състоянието на зрението, което лечението има за цел да коригира. Лазерната хирургия на очите може да отстрани проблемите на зрението, като например близкото зрение и далекогледството.

Операцията е бърза и хората остават будни по време на процедурата. Обикновено е безболезнено – ако човек изпитва болка, обикновено показва, че има усложнения.

Тази статия обсъжда каква е лазерната операция на очите, която може да помогне, разходите, продължителността на операцията, времето за възстановяване , and any associated short- and long-term risks.

What is laser eye surgery (LASIK or PRK)

LASIK stands for laser-assisted in situ keratomileusis and is the most common Вид рефракционна операция на очите. Lasik е патентована за първи път през 1989 г. и се превърна в най -често срещаното лечение за грешки в пречупването на окото. Процедурата включва лазери за прекрояване на роговицата.

Кой може да помогне?

Според Американската академия по офталмология над 150 милиона американци използват коригиращи очила, като очила или контактни лещи , да компенсира грешките на пречупване.

Рефракционни грешки възникват, когато окото не се огъва – или пречупва – светлината да се съсредоточи правилно върху ретината в задната част на окото. Това обикновено се дължи на формата на роговицата.

farsightedness

Клиничното наименование за Farsightedness е хиперопия. Хората с това състояние могат ясно да виждат обекти в далечината, но други неща могат да изглеждат размазани на близко разстояние. Farsightedness се дължи на това, че кривината на роговицата е твърде плоска. Лазерната операция на очите може да коригира това чрез прекрояване на роговицата, за да има по-стръмна крива.

Късогледство

Късогледство, известно като късогледство или късогледство, е мястото, където човек може да вижда предмети, близки до близо ги ясно. Въпреки това, отдалечените обекти могат да изглеждат замъглени. Това се дължи на това, че кривината на роговицата е твърде стръмна. Здравните специалисти могат да коригират това чрез лазерна операция на очите, като прекрояват роговицата.

Астигматизмът

Хората с астигматизъм имат по-различно оформено око, което характеризира това състояние. Окото на някого без състоянието е кръгло, като футболна топка, докато с астигматизъм, окото може да има повече футболна форма. Възможно е да се коригира тази неправилна кривина на роговицата с лазерна операция на очите в някои случаи.

Кой е неподходящ?

Хората, които не са подходящи кандидати за лазерна операция на очите, включват онези, които, които, които се включват, които тези, които се включват тези, които тези, които не са подходящи за лазерна операция :

  • са имали промяна в предписанието на очите си през последните 12 месеца
  • Вземете лекарства, които могат да причинят промени в зрението
  • са на 20 -те си години Или по -млади, въпреки че някои експерти препоръчват да не са под 18 години
  • имат тънки роговици, които може да не са стабилни след лазерна операция
  • са бременни или кърмещи

Ползи

Основното предимство на лазерната операция на очите е, че повечето хора вече не трябва да носят коригиращи очила, за да видят ясно. Хората могат да изберат да се подложат на процедурата по няколко причини, включително:

  • Не е в състояние да носи контактни лещи, но предпочита да не носи очила, може би по козметични причини
  • желае да предприеме предприемане Дейности, като спорт, които изискват човек да не носи очила или контактни лещи
  • Имайки удобството да не се налага да носи коригиращи очила

рискове и усложнения

Човек е по -изложен на риск от развитие на усложнения, ако има следните състояния на очите:

  • Очни инфекции, като кератит или очен херпес
  • Значителни катаракта – Хората с това състояние няма да имат коригирано зрение след лазерна операция
  • Големите ученици
  • Keratoconus, заболяване, което прави роговицата по -тънка и нестабилна във времето

Както при всички операции, човек може да изпита усложнения, включително:

  • Сухите очи: до 95% от хората, които имат лазерна операция на очите, могат да изпитат сухи очи след процедурата, при която да e Очите произвеждат по -малко сълзи. Смазващите капки за очи могат да помогнат при този симптом.
  • отблясъци или ореол: 20% от хората, подложени на лазерна очна операция, могат да изпитат визуални промени като отблясъци, ореол или чувствителност към светлина.
  • Двойно или замъглено зрение: Около 1 на 50 души могат да съобщят за размиване и да почувстват, че в очите им има нещо. Дифузният ламеларен кератит – наричан още синдром на „пясъци на Сахара“ – може да е причината.

Други усложнения, които човек може да изпита, включват:

  • Очна инфекция
  • Усложнения на роговичната клапа
  • Червено или Кръвоневни бели на окото

Повечето симптоми трябва да разрешат след първите няколко дни, така че индивид, който изпитва някакви симптоми след това време, трябва да се консултира с медицински специалист.

Какво какво да очаквате по време на операция

храната & Администрацията на лекарството (FDA) предполага, че лазерната операция на очите обикновено отнема по -малко от 30 минути. Други оценяват, че процедурата ще отнеме около 5 минути на око.

Хората, подложени на лазерна операция на очите, трябва да очакват следното:

  • Те ще седнат на стол и ще се откажат, така че те са плоски на гърба си под лазерно устройство и компютърен екран.
  • Хирургичният екип ще почисти зоната около окото и ще постави изтръпващи капки в окото. ; ; След това хирургът ще постави клапата обратно в положение и ще приложи щит, за да защити окото.

Време за възстановяване

FDA отбелязва, че след операцията човек може да се почувства Сякаш окото им е горящо, сърбеж или че има присъстващ чужд предмет. Хирургът може да препоръча леко облекчаване на болката, като ацетаминофен, за да помогне за тези усещания.

Хирурзите ще осигурят на хората щит за очи, за да защитят очите си, тъй като няма да има шевове, които държат клапата на място. Пазачът помага да се предотврати разтриването на окото или случайно прилагане на налягане, например по време на сън.

Индивидите обикновено ще отнемат няколко почивни дни от работа, за да могат да се възстановят. Те трябва да насрочат среща, за да видят очния си лекар в рамките на първите 24–48 часа след операцията, за да се подложат на очен преглед. Лекарят ще се увери, че очите лекуват както трябва. След това човек ще се нуждае от няколко допълнителни срещи през първите 6 месеца harmoniqhealth.com.

Резултати

Може да отнеме до 6 месеца, за да може зрението на човек да се стабилизира след лазерна операция на очите. Те могат да забележат, че визията им се колебае известно време след процедурата, но това не трябва да е причина за безпокойство.

Въпреки това е обичайно зрението да варира за първоначалните няколко месеца след операцията.

Освен това, понякога лазерната операция на очите може случайно да преодолее зрението на човек. Това може да изисква по -нататъшна операция, за да се коригира, кои здравни специалисти обикновено наричат ​​подобрение.

също е важно да се помни, че коригираното зрение може да се регресира години след процедурата.

Цената

Цената на операцията на LASIK ще бъде различна в зависимост от това къде живее човекът. Други хирурзи могат да използват различно оборудване или техники, които цената могат да отразяват.

здравните застрахователни компании обикновено категоризират LASIK като избирателна или козметична процедура и обикновено не покриват тези лечения.

в 2020 г. Американският съвет за рефрактивна хирургия изчисли, че операцията на LASIK може да струва средно около 4 200 долара на око.

Въпреки че лазерната операция на очите може да бъде скъпа, от решаващо значение е хората старателно да правят своите изследвания, преди да се подлагат на лечение на намалени цени. Възможно е да има причина цената да е толкова ниска, което може да увеличи риска от усложнения.

Резюме

лазерна операция на очите може да бъде полезно за някои хора да отстранят проблемите с очите си. Въпреки че тези подобрения могат да продължат няколко години, те обикновено не са постоянни.

Това е бърза, но често скъпа процедура, която здравното осигуряване обикновено не покрива. Важно е също да запомните, че тази процедура може да не коригира пресбиопията – необходимостта от четене на очила с напредване на възрастта.

хората трябва да обсъдят дали лазерната операция на очите може да бъде подходяща за техните обстоятелства с очния си лекар.

  • Суха Eye
  • Очна здраве/слепота

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents