Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/wwwroot/silverbola.news/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Η θεραπεία και η διαχείριση του σπιτιού για θρόμβους αίματος

Η θεραπεία και η διαχείριση του σπιτιού για θρόμβους αίματος

Η πήξη του αίματος είναι μια ζωτική διαδικασία που εμποδίζει την υπερβολική αιμορραγία μετά από τραυματισμό σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Ωστόσο, ένας θρόμβος αίματος μπορεί μερικές φορές να σχηματιστεί μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο που δεν έχει υποστεί καμία ζημιά.

Ορισμένοι θρόμβοι μπορεί επίσης να αποτύχουν να διαλύονται πλήρως όταν ένας τραυματισμός έχει θεραπευτεί. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και μπορεί να καταλήξουν να περιορίσουν την παροχή αίματος σε ένα ζωτικό όργανο. Αυτοί οι τύποι θρόμβου αίματος είναι πολύ σοβαροί και απαιτούν επείγουσα θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τις διάφορες θεραπείες για θρόμβους αίματος και παρέχουμε συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των διαταραχών της πήξης του αίματος.

θεραπεία

Οι επιλογές θεραπείας για θρόμβους αίματος εξαρτώνται από τη συνολική υγεία ενός ατόμου και τη θέση του θρόμβου του αίματος.

Αντιπροσωπευτικά φάρμακα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία οι άνθρωποι συχνά αναφέρονται ως αραιωτικά αίματος. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ικανότητα του σώματος να σχηματίζει νέους θρόμβους, ενώ παράλληλα εμποδίζει να μεγαλώσει οι υπάρχοντες θρόμβοι.

Οι γιατροί συνήθως παρέχουν αντιπηκτικά φάρμακα κατά τις πρώτες 5-10 ημέρες μετά τη διάγνωση ενός θρόμβου αίματος.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν αντιπηκτικά για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια για να μην επιστρέψουν οι θρόμβοι.

Τα πιο συνηθισμένα αντιπηκτικά φάρμακα περιλαμβάνουν:

Μη φαλαινοί ηπαρίνη

σχηματίζοντας.

Ένας γιατρός θα χορηγήσει ενδοφλέβια UFH ή μέσω ένεσης ακριβώς κάτω από το δέρμα για να επιτρέψει στο φάρμακο να λειτουργήσει γρήγορα.

Τα επίπεδα αίματος του UFH ενδέχεται να αλλάξουν κατά διαστήματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο που λαμβάνει UFH θα απαιτήσει αρκετές εξετάσεις αίματος καθημερινά.

Ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους

Ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH) προέρχεται από UFH. Οι επιδράσεις του LMWH στο σώμα διαρκούν περισσότερο από εκείνες της UFH και είναι πιο προβλέψιμες.

Οι άνθρωποι που παίρνουν το LMWH μπορούν να το επωφεληθούν στο σπίτι και δεν απαιτούν ρουτίνα παρακολούθηση του αίματος.

Η βαρφαρίνη λειτουργεί παρεμβάλλοντας στην παραγωγή βιταμίνης Κ. Το ήπαρ χρησιμοποιεί βιταμίνη Κ για να κάνει τις πρωτεΐνες απαραίτητες για την πήξη του αίματος.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει χάπια warfarin για άτομα που μεταβαίνουν από τη θεραπεία ηπαρίνης.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θεραπείας, ένα άτομο θα απαιτήσει αρκετές εξετάσεις αίματος έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να καθορίσουν τη σωστή δοσολογία. Μόλις ένα άτομο έχει καθιερωμένη δοσολογία, θα είναι απαραίτητη η συνηθισμένη παρακολούθηση του αίματος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης αιμορραγίας.

Άμεση από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα

Οι άμεσες προφορικές αντιπηκτικές (DOACs) είναι μια νεότερη κατηγορία αντιπηκτικών. Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν άμεσα τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την πήξη του αίματος.

DOACs ενεργούν γρήγορα, και τα αποτελέσματά τους στο σώμα είναι σύντομες. Λείπει μια δόση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Όταν ένα άτομο τα παίρνει σωστά, οι DOACs φέρουν λιγότερους κινδύνους από τη βαρφαρίνη. Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αιμορραγία και να αλληλεπιδρούν με τρόφιμα, συμπληρώματα και άλλα φάρμακα.

Ωστόσο, τείνουν να είναι πιο ακριβά. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να μην χάσουν τις κανονικές δόσεις τους.

Ορισμένα φάρμακα DOAC περιλαμβάνουν:

  • apixaban (eLiquis)
  • betrixaban (bevyxxa)
  • edoxaban (savaysa)
  • rivaroxaban (xarelto) Οι βαθιές φλέβες στα χέρια και τα πόδια, που ονομάζονται θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT), μπορεί να συνεχίσουν να βιώνουν το μετά το μετάλρομποτικό σύνδρομο (PTS). Σε άτομα με PTS, τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πρησμένα και οδυνηρά.

    Οι κάλτσες συμπίεσης είναι ελαστικές κάλτσες που ταιριάζουν πάνω από το πόδι και επεκτείνονται μέχρι το μοσχάρι ή τη βουβωνική χώρα. Αυτές οι κάλτσες είναι σφιχτά στο πόδι, αλλά χαλαρώνουν πιο μακριά από το πόδι.

    Αυτός ο σχεδιασμός βοηθά τη ροή του αίματος από τα κάτω πόδια και την πλάτη προς την καρδιά, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των σημείων.

    Οι κάλτσες συμπίεσης είναι διαθέσιμες είτε με συνταγή είτε πάνω από τον πάγκο στα περισσότερα μεγάλα φαρμακεία. Ένας φαρμακοποιός θα πρέπει να μετρήσει το πόδι για να εξασφαλίσει ότι οι κάλτσες ταιριάζουν σωστά.

    thrombolytics

    θρομβολυτικά είναι φάρμακα που διαλύουν θρόμβους αίματος. Ένας γιατρός μπορεί να δώσει ένα θρομβολυτικό ενδοφλεβίως, ή μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν καθετήρα στη φλέβα, που θα τους επιτρέψει να παραδώσουν το φάρμακο απευθείας στον τόπο του θρόμβου.

    θρομβολυτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ωστόσο. Οι γιατροί συνήθως τους συνιστούν μόνο για άτομα που έχουν πολύ μεγάλους θρόμβους ή θρόμβους που δεν επιλύονται με αντιπηκτική θεραπεία.

    Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για άτομα που έχουν επίμονα και εξασθενητικά σημεία.

    Χειρουργική θρομβιοκομία

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση ενός θρόμβου αίματος από φλέβα ή αρτηρία. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θρομβεκτομή.

    Μια θρομβεκτομή μπορεί να είναι απαραίτητη για θρόμβους που είναι πολύ μεγάλοι ή προκαλούν σοβαρές βλάβες στους κοντινούς ιστούς.

    Οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν με τον χειρουργό τους για το τι να περιμένουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χειρουργός θα κάνει μια περικοπή στην περιοχή πάνω από τον θρόμβο του αίματος. Μετά την αφαίρεση του θρόμβου, ο χειρουργός μπορεί να εισάγει ένα μικρό σωλήνα ή “στεντ” στο αιμοφόρο αγγείο για να το διατηρήσει ανοιχτό. Στη συνέχεια θα κλείσουν το αιμοφόρο αγγείο για να αποκαταστήσουν τη ροή του αίματος.

    Φίλτρα Cava Vena

    Η φλέβα είναι μια μεγάλη φλέβα στην κοιλιά που μεταφέρει αίμα από το κάτω σώμα πίσω στην καρδιά και τους πνεύμονες.

    Ένα DVT στα πόδια μπορεί μερικές φορές να ταξιδέψει μέχρι τους πνεύμονες μέσω της κοίλης της φλέβας. Όταν ο θρόμβος μετακινείται στους πνεύμονες και εμποδίζει τη ροή του αίματος, ονομάζεται πνευμονική εμβολή (PE). Ένας χειρουργός μπορεί να εισάγει ένα φίλτρο στη φήμη της φλέβας για να αποτρέψει τη διέλευση των θρόμβων μέσα από τη φλέβα.

    Ο χειρουργός εισάγει το φίλτρο κάνοντας μια μικρή τομή σε μια φλέβα στο λαιμό ή στη βουβωνική χώρα. Μια σειρά ακτίνων Χ βοηθά τον χειρουργό να τοποθετήσει σωστά το φίλτρο μέσα στο κοίλη της φλέβας.

    Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν μόνο αυτή τη διαδικασία για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονικής εμβολής και όσων δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτικά.

    Home Management

    Ένας γιατρός θα καθορίσει ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν την κατάστασή τους και να αποτρέψουν περαιτέρω θρόμβους αίματος.

    Η διαχείριση του σπιτιού θα εξαρτηθεί από τον τύπο και τη σοβαρότητα του θρόμβου του αίματος, καθώς και τα φάρμακα που το παίρνει ένα άτομο.

    Το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει τον γιατρό που να αναφέρεται σε ένα άτομο σε μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι είναι πιθανό να περιλαμβάνουν καρδιολόγο, αιματολόγο και νευρολόγο.

    Οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να είναι επωφελείς για τους ανθρώπους που ανακάμπτουν από το DVT. Αυτές οι κάλτσες συμβάλλουν στην πρόληψη της συγκέντρωσης και της πήξης του αίματος στο κάτω πόδι.

    Η λήψη τακτικών περιπάτων και η ανύψωση του προσβεβλημένου ποδιού πάνω από το ισχίο μπορεί επίσης να βοηθήσει με την αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά.

    Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να προγραμματίζουν τακτικούς ελέγχους αίματος για να εξασφαλίσουν ότι το αίμα τους δεν γίνεται πολύ λεπτό ή παχύ.

    Πρόληψη

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας, οι θρόμβοι του αίματος είναι ένας από τους πιο προληπτικούς τύπους αίματος.

    Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος. Οι άνθρωποι πρέπει να πουν το γιατρό τους εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών πήξης αίματος.

    Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τακτικούς ελέγχους για να βοηθήσει στην ανίχνευση διαταραχών σε πρώιμο στάδιο.

    Οι ακόλουθοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξουν θρόμβους αίματος:

    • Φοράτε χαλαρά ρούχα, ειδικά στο κάτω σώμα
    • ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ συμπίεσης
    • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΠ, εάν ισχύει
    • Πόσιμο άφθονα υγρά
    • Τρώτε λιγότερο αλάτι
    • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
    • Η αλλαγή θέσης συχνά, ειδικά σε μεγάλες διαδρομές
    • στέκεται ή καθίσει για όχι περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά
    • Αποφεύγοντας τη διέλευση των ποδιών
    • Αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να χτυπήσουν και να χτυπήσουν τα πόδια
    • Αύξηση των ποδιών πάνω από το επίπεδο της καρδιάς όταν ξαπλώνουν

    Σημάδια και συμπτώματα

    Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με θρόμβους αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος: >

    • Ο πόνος στο χέρι ή το πόδι
    • Ξαφνική ζεστασιά, πρήξιμο ή τρυφερότητα στο χέρι ή το πόδι
    • κόκκινο ή μπλε αποχρωματισμό του δέρματος
    πνεύμονα
    • Ξαφνική δύσπνοια
    • Ξαφνικός, αιχμηρός πόνος στο στήθος που γίνεται σταδιακά χειρότερα
    • γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
    • υπερβολική εφίδρωση
    • ul> brain
      • μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, των όπλων ή των ποδιών
      • ή την κατανόηση άλλων
      • απώλεια όρασης σε ένα ή και τα δύο μάτια
      • Δυσκολία στο περπάτημα
      • απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
      • Ξαφνικός και σοβαρός πονοκέφαλος
      • Σύγχυση
      • Dizziness

      Ο πόνος ή η βαρύτητα στο στήθος ή το πάνω μέρος του σώματος

    • Διακύμανση της αναπνοής
    • εφίδρωση
    • ναυτία
    • /ul> κοιλιακή
      • Σοβαρός κοιλιακός πόνος
      νεφρός Τα συμπτώματα είναι σπάνια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

      • Αίμα στα ούρα
      • Επιπλοκές

        Ένα DVT είναι ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται μέσα στις βαθιές φλέβες στα χέρια και τα πόδια.

        Μερικές φορές, ένα DVT μπορεί να απομακρύνει και να ταξιδεύει μέσω του κυκλοφορικού συστήματος προς τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων:

        πνευμονική εμβολή

        a PE είναι ένας θρόμβος αίματος που ενσωματώνεται στον πνευμονικό ιστό.

        Ένα PE αποκλείει μέρος της ροής του αίματος στον πνεύμονα, γεγονός που προκαλεί την καρδιά να αντλούν σκληρότερα να προσπαθήσουν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις οξυγόνου του σώματος.

        Η προστιθέμενη πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

        Εγκεφαλική εμβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο

        Μερικές φορές, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να εισέλθει και να μπλοκάρει ένα σκάφος που προμηθεύει αίμα στον εγκέφαλο. Αυτός ο τύπος θρόμβου αίματος ονομάζεται εγκεφαλική εμβολή (CE).

        Χωρίς επαρκή παροχή αίματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα στην πληγείσα περιοχή γίνονται λιμοκτονούν από οξυγόνο και πεθαίνουν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

        Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σοβαρά και δυνητικά απειλητικά για τη ζωή. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπεία εντός των πρώτων 3 ωρών από την ύπαρξη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν διαρκή αναπηρία.

        θρόμβωση νεφρικής φλέβας

        Μια θρόμβωση των νεφρικών φλεβών (RVT) είναι ένας θρόμβος αίματος στη νεφρική φλέβα, η οποία απομακρύνει το αίμα μακριά από το νεφρό. Οι περισσότερες περιπτώσεις RVT βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και δεν προκαλούν διαρκή βλάβη στα νεφρά.

        Ωστόσο, η RVT μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι όταν η μειωμένη λειτουργία των νεφρών οδηγεί σε συσσώρευση τοξικών αποβλήτων στο αίμα.

        Πότε να δείτε έναν γιατρό

        Οι άνθρωποι που βιώνουν τα συμπτώματα ενός DVT θα πρέπει να κάνουν επείγον ραντεβού με γιατρό, ειδικά εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών θρόμβου αίματος. Η έγκαιρη θεραπεία ενός DVT μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιπλοκές.

        Ένας θρόμβος αίματος αλλού στο σώμα είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένα άτομο θα πρέπει να τηλεφωνήσει 911 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης αμέσως εάν αντιμετωπίζει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, πνευμονικής εμβολής, θρόμβωσης νεφρικής φλέβας ή άλλης κατάστασης που σχετίζεται με την καρδιά.

        Outlook

        Οι θρόμβοι αίματος είναι σοβαροί και ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές θεραπείας για θρόμβους αίματος, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητά τους.

        Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών και στη βελτίωση των προοπτικών ενός ατόμου.

        • αίμα/αιματολογία
        • Πόνος/αναισθησία
        • Φαρμακίστρια/Φαρμακιστής